HACCP Standard

HACCP direktiva Evropske unije, predstvalja skup pravila i smernica za sektore hrane i higijene

HACCP od 1. jan. 2009god. po Zakonu o veterini obaveza i u Srbiji.

Sektor za hranu mora implementirati i održavati osnovne sisteme prevencije od zaraza u svakom trenutku procesa proizvodnje i distribucije hrane. Potrebno je odrediti kritične tačke relevantne za bezbednost hrane (nezavisno od stepena procesa).

* Direktiva se primenjuje u industriji hrane i uključuje sve procese relevantne za distribuciju, planiranje, transport, pripremu…, ova direktiva se odnosi takođe  na restorane i ketering kao i na sve one koji vrše distribuciju i prodaju hrane.

* Uključuje i procese vezane za obuku, instruktažu i superviziju u cilju redukcije rizika.

* HACCP ohrabriva sve sektore u industriji hrane na unapređivanju dobre prakse u definisanju i održavanju visokih standarda higijene.

* Ovlaštenje dobijeno ovom direktivom mora biti smernica u smanjenju rizika i mogućnosti zaraze u različitim granama industrije hrane.

HACCP standardi su zahtevni i primenjivi na sve organizacije koje se nalaze bilo gde u lancu proizvodnje i isporuke hrane, nevezano za veličinu ili važnost.

Subvencije za dobijanje HCCP standarda

Evropska unija i Republika Srbija sponzorišu mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom hrane da konkurišu na kredite za dobijanje HACCP standarda.

Pozovite nas i saznajte gde i kako, do sad smo uradili preko 20 HACCP standardizacija sa preko 50% učešća EU i vlade R. Srbije.

Stadardizacija HACCP NE MORA DA KOŠTA!!!

38 Responses to HACCP Standard

  1. dalibor каже:

    Molim Vas kako doci do nepovratna srredstva za dobijanje HCCP standarda.Hvala Dalibor

    • adrijanakokoro каже:

      Morate nam reci za sta HCCP pa bi smo onda pronasli sredstva. Za mesaru, zdravu hranu, sokove, pekaru …

      Potrebno nam je vise detalja.

  2. rada каже:

    Zelim da otvorim pekaru i rekli su mi u poslovnom centru nacionalne sluzbe za zaposljavanje da ce me uvodjenje HCCP standarda kostati oko 5000-8000 eur, zelim da znam nesto vise o tome i sta mogu da uradim na pocetku, da ne bih imala posle neke prepravke. hvala unapred

    • adrijanakokoro каже:

      U ponedeljak 18. maja aktiviracemo nase konsultanet i do kraja dana pogledacemo sta ima od bespovratnih sredstava na trzistu. Isti dan ce mo ti se i javiti posalji nam na eMail svoj mob ili fiksni tel. da te nazovu i da detaljnjije pogledate sta je sve potrebno. Nas email i telefon imas na stranici sa kontaktom.

      Dotad za malo vise o HCCP-u pogledaj na nasim stranicama https://1biznisplan.wordpress.com/category/haccp-standard/

  3. adrijanakokoro каже:

    PO nasim danasnjim saznanjima nema trenutno podsticaja od drzave za sprovodjenje HCCP standarda, tj. ne kreditiraju vam standardizaciju. Moze se ocekivati u sledecim mesecima. Trenutno finansiraju poljoprivrednu proizvodnju i projekte vezane za nju.

    Kolko kosta HCCP?
    HCCP za pekaru do 5 radnika kosta 4000e sve je u to uracunato po sistemu kljuc u ruke.

    To smo saznali od nasih konsultanata za danasnji dan 18. maj. 2009

    • Dejan каже:

      Bavim se proizvodnjom ratluka. Kako mogu da dobijem sredstva za izgradnju objekta i pod kojim uslovima mogu da standardizujem proizvodnju?

  4. Dragan каже:

    Poštovani,
    bavim se proizvodnjom sitnih domaćih kolača i torti.Imam 6 zaposlenih.Pripremam objekat gde bih prebacio proizvodnju i želeo bih da uvedem HACCP.Šta bih trebao da uradim, da li pre restauracije treba da započnem proces standardizacije i koliko bi to otprilike koštalo? Hvala!

  5. adrijanakokoro каже:

    Od 6 do 10 radnika HCCPstandard bi koštao 4500e (kompletna standardizacija i obuka radnika) i bolje je početi odmah pre restauracije objekta. Konsultanti će vam standardizovati i sam objekt po zakonu. Npr na ulazu moraju da se peru ruke nesmu da budu vrata direktna na proizvodnju mora da bude kao neka predkomora. Takodje će te morati i radnike da obucavate i prilagodite npr. da radnici uvek budu u odelima da niko osim njih ne ulazi u pogon i da ne izlaze često iz pogona… Dosta ljudi ima pogon spojen sa kancelarijama što je problem pa se pravi poseban ulaz u kancelarije. To su samo neki od problema.

  6. Dragana каже:

    Nasa mesara Milutinovic je vec usla u proceduru HACCP prosle godine.Agencija iz Uzica je zapocela saradnju sa nama. Konkurisali smo za kredit prosle godine ali ga nismo dobili. r
    Rekli su nam da nam je dokumentacija nepotpuna. Kako mozemo da stupimo u kontakt sa vama i da li biste mogli da nam pomognete?

    • adrijanakokoro каже:

      Pošalji te nam detaljnije pismo na adresu koju će te naći u kontaktima, tj šta vam tačno nedostaje (neka bude opširno, priložite dokumentaciju) i onda nazovite našeg direktora Zuzanu da vidi iz priložene dokumentacije u čemu je problem.

  7. bane каже:

    tek sada sam našao ovu adresu pa me zanima za pekaru haccp kako mogu da znam koliko i kako treba da ima prostorija i koji tačan raspored i sve što još treba uz to da znam pošto pekaru imamo od 1968 ali sam krenuo u adaptaciju još prošle godine ali smo stali jer neznam dovoljno šta i kako treba a neznam tačno gde da se raspitam

  8. Miša Jakovljević каже:

    Upravo sam dobio neke nepotpune informacije o raspisivanju novog konkursa za subvencionisanje uvođenja HCCP standarda. Vidim da se i ovde govori o tome, ali ne shvatam koja to konkretno institucija raspisuje konkurs? Koje je Min nadležno? Koja služba, ima li nekih kontakata? Internet pretraga ne daje nikakve rezultate…Unpred hvala

  9. Ivan каже:

    Poštovani,
    zainteresovan sam za otvaranje agencije za uvođenje HACCP standarda,pa me zanima šta mi je sve potrebno da bih mogao da otvorim agenciju.

    Unapred sam Vam zahvalan na odgovoru.

    Pozdrav
    Ivan

  10. dalibor каже:

    Molim vas kako doci do nepovratna sredstva za serifikaciju HACCP za preradu mesa.Hvala Dalibor

    • adrijanakokoro каже:

      Radimo na tome da pronađemo sredstva, prošle i ove godine 2010. Smanjena su ulaganja u privredu i poljoprivredu. Tako da pokušavamo da pronađemo fondove koji imaju sredstava a voljni su da barem delom finansiraju HACCP. Za vipše detalja pošalji te nam privatnu poruku na eMail koji mođete pronaći u kontaktima. Napišite šta vam tačno treba i neko će da vas kontaktira.

  11. MIŠKO L. каже:

    Planiram da otpocnem sa proizvodnjom poslasticarskih proizvoda koje bih plasirao na trziste Evropske Unije.
    Da li je neophodno uvodjenje HACCP standarda,ili nekog drugog standarda za oblast koja mene interesuje,ako prizvodnja i bez navedenih standarda zadovoljava sve sanitarne uslove za proizvodnju hrane koji su propisani i regulisani nasim zakonom o sanitarnoj ispravnosti hrane?

  12. molim vas da mi date detaljne smernice oko konkurisanja za dobijanje subvencija za ulazak u haccp standard,radim tri vrste delatnosti ali sdu mi pretezne ribarnica i kuhinja za riblji restoran,ja sam nesto vec odradio ali bi mi dobro doslo pomoc oko ulaganja u opremu,prohrom i td.

  13. aleksandar каже:

    imam pekaru i zainteresovan sam uvodjenje ovog sistema,ali nigde ne mogu da nadjem uslove koje moram da ispunjavam da bih ga i dobio. odnosno zanimaju me ti detalji tipa predvorja,cuo sam da moraju neke spec.plocice,plafoni bar 3m i sl. pa ako bih mogao da dobijem neki link. hvala

  14. ilija janic каже:

    postovanje. hteo bih da uvedem haccp sistem u moju radnju. bavim se prodajom sendvica i kuvanih gotovih jela. imam samo jednog zaposlenog koji radi u prodaji i proizvodnji sendviča. Pripremu gotovih jela vrsim ja. zanima me koliko bi me kostalo uvodjenje haccp sistema. mislim da mi je prostor prilicno prilagodjen.
    hvala
    ilija janic

  15. gordana каже:

    Posedujen mlin za meljavu psenice,a gotovi proizvodi su brasno za pekare i stocno brasno.da li HCCP standard moram uvesti do juna 2011 god?

    • adrijanakokoro каже:

      Da i mlinovi takođe moraju da uvedu HCCP standarde, svi koji rade sa hranom potrebno je da se prilagode ovome standardu.

      • nikol каже:

        koje uslove mlin za mlevenje žita treba da ispunjava
        bi imao HCCP?Da li sertifikat za HCCP dobija
        objekat ili preduzetnik(pravno lice)?U mom
        slučaju:ja sam vlasnik objekta koji je izdat
        drugom pravnom licu.

  16. Jelena каже:

    Postovani,

    Da li proizvodjaci belih i crnih vina i jakih alkoholnih pica moraju da primenjuju i da uvedu HACCP. Stim da posedujemo i 1.700 h vinograda

  17. Jelena каже:

    Postovani, vlasnik sam kioska u kojem pored cigareta prodajem pice, slatkise, grickalice, zvake… Sve je u orginalnoj ambalazi, nista ne prerakujem, niti je otvoreno. Da li sam i je u obavezi da uvedem HACCP standard? Hvala unapred. Jelena

  18. nenad каже:

    Otvaram tezgu za prodaju HOT-DOGova i interesuje me da li moram raditi hassp i koje bi stavke trebalo da primenim posto mi je u opstini receno da moram da zadovoljim osnovne kriterijume(higijenu,poreklko hrane i kvalitet izrade),jer ne moram imati sertifikat iz razloga sto to nije registrovana firma vec stand nalik na onim sa palacinkama i sl?Unapred hvala!

    Nenad

  19. picerija каже:

    Postovani,vlasnik sam picerije u kojo je zaposleno 2 konobara i 2 pica majstora.Objekat je povrsine 70 m2 a kuhinja u sklopu istogzauzima nekih 4 m2. Zanima me koliko bi otpriliko kostalo dobojanje hacap sertifikta.hvala unapred

  20. Petar каже:

    Imam 2 maloprodajna objekta sa proizvodima prehrambene industrije koja imaju po 2 radnika. Zanima me koliko bi me kostalo uvodjenje HACCP-a i da li je uopste potrebno njegovo uvodjenje.
    Hvala unapred

  21. nikola каже:

    Kolika je cena za uvodjenje haccap standarda za prodavnicu stocne hrane za jednog radnika?

  22. nikola_kladovo каже:

    Pozdrav,

    Zeleo bih da znam koji su zahtevi za dobijenje haccp sertifikata.
    restoran nekih 50 kvadrata,terasa 30-ak mesta,dva toaleta,kuhinja,prostor za frizidere i zamrzivace,sank to je nesto sto posedujemo…zeleo bih jedan savet pre nego sto dodju i oderu nas. Hvala.

  23. mirjana каже:

    Molim Vas recite mi dali trgovine prehrane trebaju imati haccp?
    Hvala

  24. bojan каже:

    hvala bogu da je i kod nas stigo haccp

  25. Aleksandra Ciric каже:

    U postupku je registracija Pekarske radnje kod APR. Radi se oproizvodnji peciva i kolaca, bez hleba. Podleze li radnja HCCP standardu i ako podleze koji su uslovi za to, i kome se obratiti za subvenciju radi dobijanja pomoci za uvodjenje pomenutoh standarda? Hvala !

  26. Nenad Pl. каже:

    Hteo bih da otvorim Fast Fud,interesuje me koja je procedura da se udje u program,sta mi je sve potrebno i kako to ostvariti!?

  27. MELINDA каже:

    KAKO bih mogla raditi honorarno za manje objekte inplementaciju HACCP-a jer imam sertifikat polozen ali srednju strucnu spremu imam zavrseno
    hvala

  28. Dejan Erceg каже:

    Hteo bih da otvorim fast food, sta mi je sve potrebno od dokumentacije i ostalo ? Pozdrav.

  29. branko каже:

    vidim ovde otvoreno nekih zanimljivih tema i dosta dobrih odgovora ali gledam i datum…dosta davno. Dali se sad nesto promenilo ili je isto kao i navedeno u prethodnim komentarima? hteo bi da radim smrznuto lisnato,podloge za pizzu…i neznam ni ja sta svasta mi pada na pamet. Koji su sad uslovi i koliko to moze da kosta?
    hvala unapred!

  30. filipsfoodcorner каже:

    Pozdrav,
    zeleo bih da otvorim ketering, imam puno prostora, i medju boljim kuvarima sam u BGu, ali ne znam sta mi je sve potrebno da bi moj ketering funkcionisao bez problema. Da li vi mozete da mi kazete sta mi je sve potrebno i koliko to od prilike kosta?
    Hvala unapred

Постави коментар